Webhosting waar je op kan rekenen

WordPress

De 3 meest voorkomende fouten en hun oplossing.

De 3 meest voorkomende WordPress fouten en hun oplossing

Eenvoudig gebruik en gigantisch veel mogelijkheden, dat maakt van WordPress het populairste content management systeem op de markt.

Maar WordPress is uiteraard niet perfect. Het kan gebeuren dat WordPress fouten geeft en wanneer je niet erg technisch ingesteld bent kan dit intimierend zijn. Uiteraard is het Stayonline team er dan om u te helpen. Met onderstaand overzicht van de 3 meest voorkomende fouten helpen we je al graag op weg.

In onderstaand artikel overlopen we alvast volgende foutmeldingen:

  • Error 500 / Internal server Error
  • Error 403 / Forbidden
  • White screen of death (WSoD) / Wit scherm, niets te zien

Pro tip: Vooraleer je grotere aanpassingen maakt. Neem in ons plesk configuratiescherm een backup van jouw website. Je kan deze dan onmiddelijk terugplaatsen. Geen backup genomen? Neem even contact op met onze helpdesk. Wij nemen dagelijks een backup en kunnen deze voor jou terugplaatsen.

1. Internal Server Error (Error 500)

Een internal server error is een van de meest verwarrende foutmeldingen die een WordPress gebruiker kan krijgen. De error zeg dat “iets” fout is, maar er wordt niet getoond wat de fout is. Dit moet je zelf onderzoeken. Probeer een Error 500 zoveel mogelijk snel op te lossen. Dit kan namelijk een invloed hebben op uw web ranking binnen Google.

 
Een voorbeeld van hou Error 500 er zou kunnen uitzien.

Een error 500 kan echt vanalles betekenen. Ben je wat technisch ervaren? Dan raden we aan om te duiken in de error log. Deze vind je in de /logs folder in de FTP ofwel bekijk je de logs in plesk.

We nemen hier alvast de meest voorkomende oorzaken onder de loep:

Een fout in de.htaccess file

Een corrupte .htaccess file is vaak een van de redenen dat er een internal server error optreedt. Deze is ook eenvoudig op te lossen.

Open de root folder (klassiek is dat /httpdocs) van uw website. U ziet hier normaal de .htaccess file staan. Deze mag je hernoemen naar .htaccess.old.
Herlaad uw website en kijk of het probleem is opgelost. Indien niet, dan kan u de .old weer hernoemen. Is het probleem wel opgelost? Ga dan in WordPress naar settings -> Permalinks om een nieuwe .htaccess file te genereren.

Een fout in een thema of plug-in.

Heb je net plugins of jouw WordPress, thema geupdate? Dan is de kans reëel dat er een fout voorkomt in een thema of plug-in. Het is mogelijk dat niet elke plugin die je al gebruikt compatibel is met de laatste versie van WordPress.
Om uit te zoeken welke plugin’s een fout geven is het raadzaam om toch even de log files te lezen (standaard is dat de /logs/error_log file).
Onderaan deze log zie je de laatste foutmelding. Waarschijnlijk kan je hieruit wel de naam van de plugin afleiden.

Deze plugin kan je disablen via FTP. Indien je echt niet weet welke plug-in het probleem veroorzaakt kan je ook alle plug-ins disablen en weer een voor een enablen tot de fout terugkomt. Indien je de foutieve plug-in vindt neem je best contact op met de ontwikkelaar.

Indien geen van deze stappen werkt kan je best proberen om de /wp-admin en /wp-includes folder opnieuw te uploaden van een propere wordpress download (wel van de versie die jij gebruikt!). Overschrijf alle nodige bestanden (niet de mappen verwijderen!).

Is het dan nog niet opgelost? Wij kunnen altijd even voor je kijken wat er misloopt met jouw WordPress installatie.

2. Error 403 – Forbidden

Een 403 forbidden error wordt getoond wanneer de bezoeker geen toegang heeft tot de specifieke URL. Er zijn verschillende scenario’s waarbij je deze foutmelding kan krijgen:

  • Wanneer je geen toegang hebt tot de wp-admin van jouw WordPress pagina
  • Tijdens de installatie van WordPress
  • Wanneer je eender welke pagina van jouw WordPress pagina opent

Wat is de oorzaak van een 403 foutmelding?

Een 403 komt verder uit een van onderstaande problemen:

  • Foutief geconfigureerde security plugins
  • Een fout in de .htaccess file
  • Een foutieve server instelling
  • Een foutieve permissie-instelling waardoor de webserver geen toegang heeft tot jou bestanden

Hoe los ik dit op?

  • Gebruik je security plugins? Deze plugins kunnen IP addressen blokkeren. Probeer de security plugins uit te schakelen en kijk of het probleem hiermee opgelost is.
  • Creëer een nieuwe .htaccess file. Maak een backup van je oude htaccess file of hernoem deze naar .htaccess.old. Werkt je website nu? Dan is deze corrupt. Maak een nieuwe .htaccess file aan (zie hierboven bij error 500, waar we deze stappen ook doorlopen).
  • Krijg je hierbij het probleem niet opgelost? Neem contact op met onze helpdesk. Wij helpen je heel graag verder.

3. Wit scherm.. white screen of death (WSoD)

Een white screen of death zonder enige informatie wijst op PHP of database fouten.

Wat is de oorzaak van deze foutmelding?

Deze foutmelding komt meestal voor bij:

  • Incompatibele plugins (bij updaten WordPress)
  • Problemen met uw wordpress thema, zeker wanneer je jouw thema of WordPress hebt geupdate of een nieuwe website hebt gemaakt.
  • Een ontbrekende thema map. Wanneer je jouw website lokaal hebt ontwikkeld en upload naar de server kan het gebeuren dat een path van uw lokale installatie niet overeenkomt met dat op de server.

Hoe los ik dit probleem op?

Hierbij ga je een beetje moeten troubleshooten. Ga als volgt te werk:

  • Deactiveer uw plugins. Net zoals bij een internal server error, probeer uw plugins te deactiveren en kijk één per één na of het probleem is opgelost.
  • Activeer uw thema. Log in in het WordPress dashboard of log in op uw FTP toegang en kijk of de /wp-content/themes map aanwezig is.  Indien dat het geval is, probeer de map van uw thema te hernoemen.
  • Log in via wp-login.php of /wp-admin als administrator. WordPress zal hier een foutmelding tonen “The theme directory does not exist”. Als je deze foutmelding ziet. Probeer een ander thema. Hernoem de theme-directory of pas in de database de “theme” of “stylesheet” records aan in wp_options.

Conclusie

WordPress is meestal een stabiel platform, toch kan het soms al eens foutlopen. Deze foutmeldingen kunnen intimiderend overkomen wanneer je niet technisch aangelegd bent. Gelukkig is je website meestal snel weer online.

De meeste WordPress fouten kunnen voorkomen worden wanneer je je plugins en thema’s up-to-date houdt. Doe dit op zeer regelmatige basis, het houdt je WordPress site veilig.

Bouw jouw wordpress website in 10 minuten met een stayonline.be pakket en start vandaag nog. Wist je dat je ook kan opteren om jouw plugins- en thema’s door ons te laten updaten? Wij helpen je graag verder met het bouwen, onderhouden en groeien van je WordPress website. Contacteer ons voor meer info ivm. managed WordPress services.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *